Питання Західного Берліна в американо-радянських відносинах у 1945–1971 - Толстіков, Ігор Володимирович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Досліджуючи американо-радянські відносини з питання Західного Берліна в 1945-1971 років автор визначив, що дві наддержави жадали отримати геополітичну перевагу в регіоні, знизити вплив опонента в регіоні. Радянський Союз і Сполучені Штати Америки не готові були йти на компроміс в деяких питаннях Західного Берліна. Тим не менш, вже під час кризових подій сторони були готові вести переговори і домовитись з приводу Західного Берліна, розуміючи можливі наслідки загострення в Європі і виражали готовність іти на компроміс вже під час кризової ситуації. СРСР і США неодноразово змінювали власні підходи до Берлінського питання, в залежності від ситуації в світі і в регіоні. Питання Західного Берліна мало роль символу політико-ідеологічної боротьби між двома наддержавами і показало необхідність діалогу між двома наддержавами задля уникнення катастрофи.

In researching the American-Soviet relations regarding West Berlin from 1945 to 1971, the author determined that both superpowers sought to gain geopolitical advantage in the region and diminish the influence of their opponent. The Soviet Union and the United States were unwilling to compromise on certain issues concerning West Berlin. Nevertheless, during crisis events, the parties were willing to engage in negotiations and reach agreements regarding West Berlin, recognizing the potential consequences of escalation in Europe and expressing readiness to compromise during the crisis situation. The USSR and the USA repeatedly altered their approaches to the Berlin question based on the global and regional circumstances. The issue of West Berlin played a role as a symbol of political and ideological struggle between the two superpowers and highlighted the necessity of dialogue between them to avoid catastrophe.
Керівник: Ченчик Дмитро Володимирович, кандидат історичних наук, доцент кафедри нової та новітньої історії
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; Німеччина; Західний Берлін; проблема Західного Берліна; статус Західного Берліна; американо-радянські відносини; Germany; West Berlin; West Berlin problem; West Berlin status; US-Soviet relations