Погребения с глиняными кубками на могильниках черняховской культуры Днепро-Донецкой лесостепи - Варачёва, К.Г. (My University, 2010)
Варачова К. Г. Поховання з глиняними келихами на могильниках черняхівської культури Дніпро-Донецького лісостепу Стаття присвячена аналізу глиняних келихів, виявлених у закритих комплексах пам’яток черняхівської культури на території Дніпро-Донецького лісостепу. Проаналізовано 46 глиняних келихів з 15 черняхівських могильників регіону. За формою виділено шість типів келихів: полусферичні, полусферичні-усіченні, конічні, конічно-усіченні, круглобокі та біконічні. Найбільш поширеною формою в регіоні є келихи І та VI типів, тобто келихи полусферичної та біконічної форм. Визначено також закономірність розташування келихів в інгумаціях і кремаціях, виявлені зв’язки з судинами інших типів. У взаєморозташуванні келихів у інгумаціях по відношенню до інших сосудів виділено три варіанти, у кремаціях — сім. K. Varacheva. Вurials with earthen cups in the cemeteries Сhernyakhov culture Dnieper-Donets steppe The article is devoted to the analyzes of clay cups found in closed complexes of chernyakhivska culture monuments on territory of the Dnieper-Donets forest-steppe. Had been analyzed 46 clay cups from 15 chernyakhovsky culture burial areas. Six types of cups could be grouped according to the form of the cup: half — spherical, half-spherical-truncated, conic, conic-truncated, round-cornered and biconic. The most common form in the region are cups of the I and VI type, ie, cups of half-spherical and biconic forms. Also defined a conformity of cup in corpse disposition and cremations, also defound connections with other with types of vessels. In interposition of cups there are 3 different variants, in cremations — there are seven variants of placement against other vessels.
Keywords: глиняний келих; черняхівська культура; Дніпро-Донецький лісостеп; керамічний «сервіз»; clay cup; chernyakhovskaya culture; Dnieper-Donets-steppe; ceramic “service”