Школа, учні, музей. Із скарбниці музейної педагогіки А. Ф. Луньова - Павлова, Ольга Григорівна; Pavlova, O. G. (Харків : Бровін О. В., 2025)
Афанасій Федорович Луньов (15.01.1919–07.02.2004) – учитель, засновник сільського історико-художнього музею та сучасної музейної педагогіки, зробив вагомий доробок у розвиток естетичного виховання в Україні. Про Пархомівський музей, особистість А. Ф. Луньова протягом кінця 1950‑х – початку 2000-х рр. вийшла велика кількість різнопланових публікацій. Але до цього часу ще недостатньо знайшла відображення діяльність видатного педагога та музеєзнавця в узагальнюючій, науковій літературі. У статті йдеться про комунікацію учителя і учнів у процесі створення та організації громадського шкільного Пархомівського історико-художнього музею (Харківська обл.).

Afanasii Fedorovych Luniov (January 15, 1919 – February 7, 2004) was a teacher, founder of a rural historical and art museum, and a pioneer of modern museum pedagogy who made a significant contribution to the development of aesthetic education in Ukraine. A considerable number of diverse publications about the Parkhomivka Museum and the personality of Luniov appeared from the late 1950s to the early 2000s. However, to this day, the activities of this outstanding educator and museologist remain insufficiently reflected in general academic literature. The article discusses the communication between the teacher and his students during the creation and organization of the public, school-based Parkhomivka Historical and Art Museum (Kharkiv region).
School, pupils, museum. From the treasury of museum pedagogy of А. F. Luniov
Keywords: HUMANITIES and RELIGION; Луньов А. Ф.; Пархомівський музей; учні; школа; музейна педагогіка; естетичне виховання; A. F. Lunyov; Parkhomiv museum; students; school; museum pedagogy; aesthetic education