«Чорна смуга арештів»: репресивні заходи щодо релігійних дисидентів на Харківщині (1890-ті рр.) - Потоцький, В.П. (Харківський національний університет імені В.Н.Каразіна, 2012)
У статті розглядається проблема розвитку релігійних сект Харківської губернії наприкінці ХІХ століття. Висвітлено динамку та головні фактори розвитку релігійних сект, стосунки сектантів із державними установами, РПЦ і православним населенням Харківської губернії. В статье рассматривается проблема развития религиозных сект Харьковской губернии в конце XIX века. Освещена динамика и главные факторы развития религиозных сект, отношения сектантов с государственными учреждениями, РПЦ и православным населением Харьковской губернии. The thesis deals with the problem of religious sects development in KharkivProvince in the early XX century. Special attention is paid to the following aspects: the dynamics and the main factors of religious sects development, the character of sectarians relations with the state bodies, Russian Orthodox Church and its community in KharkivProvince.
http://www-philosophy.univer.kharkov.ua/ua/kafedra/visn_ua/visn_15.html
Keywords: сектантство; сектант; прозелітизм; православна церква; міжконфесійні відносини; sectarianism; sectarian; proselytism; Russian Orthodox Church; interdenominational relations