Еволюція флуктуаційної провідності монокристалів Y1 zPrzBa2Cu3O7 δ з різним вмістом празеодима - Завгородній, А.А.; Вовк, Р.В.; Назиров, З.Ф.; Оболенський, М.О.; Іврій, Є.І. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2010)
У роботі досліджено вплив допування празеодимом на провідність у базисній площині ВТНП-монокристалів Y1-zPrzBa2Cu3O7-δ. Встановлено, що надлишкова провідність (Т) монокристалів Y1-zPrzBa2Cu3O7-δ поблизу Тс задовільно описується в рамках теоретичної моделі Асламазова-Ларкіна. При цьому абсолютні значення величини поперечної довжини когерентності с(0) зростають в міру збільшення вмісту празеодиму. У той же час для зразків з z≥0,48 спостерігається досить різке зниження величини с(0), що може бути пов'язано із загальним пригніченням надпровідних характеристик при наближенні концентрації празеодиму до z ≈ 0,5. В работе исследовано влияние допирования празеодимом на проводимость в базисной плоскости ВТСП-монокристаллов Y1 zPrzBa2Cu3O7-δ. Установлено, что избыточная проводимость (Т) монокристаллов Y1-zPrzBa2Cu3O7-δ вблизи Тс удовлетворительно описывается в рамках теоретической модели Асламазова-Ларкина. При этом абсолютные значения величины поперечной длины когерентности с(0) возрастают по мере увеличения содержания празеодима. В то же время для образцов с z≥0,48 наблюдается достаточно резкое снижение величины с(0), что может быть связано с общим подавлением сверхпроводящих характеристик в случае приближения концентрации празеодима к z≈0,5. In present work effect of praseodymium doping on conductivity in a basic plane of HTSC Y1-zPrzBa2Cu3O7-δ single crystals are investigated. It is established, that exess conductivity (Т) of Y1-zPrzBa2Cu3O7-δ single crystals nearby Tc satisfactory described by Aslamazov-Larkin theoretical model. Absolute values of cross-section coherent length с(0) grow in process of an increase of a praseodymium content. At the same time for samples with z≥0.48 sharp enough decrease in size с(0) that is maybe connected with the general suppression of superconducting characteristics at an come close of praseodymium concentration to z≈0.5.
Keywords: избыточная проводимость; допирование; монокристаллы YВaCuO; высокотемпературная сверхпроводимость; длина когерентности; надлишкова провідність; допування; монокристали YВaCuO; високотемпературна надпровідність; довжина когерентності