К проблеме этнокультурной преемственности в Балкано-Эгейском регионе на рубеже II—I тыс. до н. э. - Чередниченко, А.Г. (My University, 2011)
Чередниченко А. Г. До проблеми етнокультурної спадковості в Балкано-Егейському регіоні на рубежі II—I тис. до н. е. Вивчення проблеми палеоіндоєвропейського етногенезу та етнокультурної спадковості в Балкано-Егейському регіоні на рубежі II—I тис. до н. е. вимагає використання додаткових джерел, окрім даних досліджень в галузі лінгвістичної па леонтології, археологічних досліджень, аналізу античної історичної традиції. Цінну інформацію дають еллінські сакральні генеалогії, пов’язані з письмовою традицією крито-мікенської епохи, та дослідження ДНК-генеалогії людства. Аналіз всього комплексу джерел дозволяє зробити висновок, що етнічний склад населення Балкано-Егейського регіону був різноманітним у II—першій половині I тис. до н. е. A. Cherednichenko. To the Problem of ethno-cultural continuity in the Balkan-Aegean Region at the end of IInd—Beginning of Ist m. B. С. Research into the problem of the palaeo-Indo-European ethnogenesis and ethno-cultural continuity in the Balkan-Aegean region at the end of IInd—beginning of Ist m. B. C. requires using supplementary sources besides the data of linguistic palaeontology, archaeology and antique historical tradition. The Hellenic sacred genealogies connecting with writing tradition of Creto-Mycenean epoch and investigations of Y-chromosome genealogy of humanity give valuable information. Analysis of complex of all sources enables to come to a conclusion that ethnic complement of population in the Balkan-Aegean region was variegated at the end of IInd—first half of Ist m. B. C.
Keywords: індоєвропейці; данайці; логографи; еллінські сакральні генеалогії; генеалогія Y-хромосоми; the Indo-Europeans; the Danaī; Logographs; the Hellenic sacred genealogies; Y-chromosome genealogy