Хімія 2,4-дизаміщених похідних 5-формілтіазолу - Коломойцев; Kolomoitsev, Оleksii (Харків: ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2021)
Kolomoitsev O. O. Chemistry of 5-formylthiazole 2,4-disubstituted derivatives. Qualification scholarly paper: a manuscript. Thesis submitted for obtaining the Doctor of Philosophy degree in Natural Sciences, Speciality 102 – Chemistry. V. N. Karazin Kharkiv National University, Ministry of Education and Science of Ukraine, Kharkiv, 2021. The dissertation is devoted to a series of 5-formylthiazole 2,4-disubstituted derivatives. Although to date, the study on the chemistry of thiazole, interest in these compounds is not declining. This is due to their physico-chemical, spectral, biological properties. These compounds have their place in chemistry, biology, pharmacy and materials science as a subject of practical application in many fields of science and technology.
Chemistry of 5-formylthiazole 2,4-disubstituted derivatives
Дисертаційна робота присвячена ряду 2,4-дизаміщених похідних 5-формілтіазолу. Хоча на сьогодні існує велика кількість досліджень, що присвячено хімії тіазолу, інтерес до даних сполук не зменшується. Це пов’язано з їх різноманітними фізико-хімічними, спектральними, біологічними властивостями. Дані сполуки знаходять своє місце в хімії, біології, фармації та матеріалознавстві як предмет з практичним застосуванням в багатьох сферах науки та техніки. Тіазоловмісні сполуки досліджуються ще з ХІХ століття, але, з часом інтерес до похідних формілтіазолу лише зростає. Таким чином, було відкрито безліч цікавих властивостей похідних 5-формілтіазолу як з наукової, так і з практичної точок зору.
Keywords: тіазол; 5-формілтіазол; α,β-ненасичені сполуки; конденсація Кляйзена-Шмідта; реакція Хорнера-Уодсворта-Еммонса; реакція Віттіга; реакції міжмолекулярної циклоконденсації; піримідини; 1H-імідазоли; 1H-піразоліни; 1H-бензімідазоли; thiazole; 5-formylthiazole; α,β-unsaturated compounds; Claisen-Schmidt condensation; Horner-Wadsworth-Emmons reaction; Wittig reaction; intermolecular cyclocondensation reactions; pyrimidines; 1H-imidazoles; 1H-pyrazolines; 1H-benzimidazoles