Психологічне благополуччя старшокласників з різними акцентуаціями характеру - Ускова, Ю. І. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У магістерській кваліфікаційній роботі розглянуто проблему психологічного благополуччя старшокласників з різними типами акцентуацій характеру. Теоретично обґрунтовано сутність понять «психологічне благополуччя» та «акцентуації характеру», проаналізовано їх взаємозв’язок і вікові особливості проявів у старшому шкільному віці. У емпіричному дослідженні взяли участь 112 учнів 10–11 класів. Для діагностики використовувалися методики: модифікований опитувальник акцентуацій характеру О. Є. Лічка, шкала психологічного благополуччя К. Ріфф, опитувальник WHO-5 та методика KIDSCREEN-10. Результати свідчать про статистично значущі відмінності у рівнях психологічного благополуччя між старшокласниками з різними типами акцентуацій характеру. Встановлено, що сенситивні, тривожні та істероїдні типи демонструють нижчий рівень самоприйняття й емоційної стабільності, тоді як гіпертимні й лабільні типи характеризуються вищими показниками суб’єктивного благополуччя. Практична значущість полягає у можливості використання результатів для психопрофілактичної роботи в освітньому середовищі, розроблення рекомендацій щодо підтримки психологічного благополуччя підлітків з урахуванням типу акцентуації характеру.

The master’s thesis examines the problem of psychological well-being of high school students with different types of character accentuations. Theoretical foundations of the concepts of “psychological well-being” and “character accentuations” are analyzed, as well as their interrelation and age-specific features in adolescence. The empirical study involved 112 students of grades 10–11. The following diagnostic methods were used: Modified Questionnaire of Character Accentuation by O. Ye. Lichko, Ryff’s Scales of Psychological Well-Being, WHO-5 Well-Being Index, and KIDSCREEN-10 questionnaire. The results revealed statistically significant differences in the levels of psychological well-being among students with various types of character accentuations. Sensitive, anxious, and hysterical types demonstrated lower self-acceptance and emotional stability, while hyperthymic and labile types showed higher levels of subjective well-being. The practical value of the research lies in developing psycho-preventive and corrective programs aimed at supporting the psychological well-being of adolescents considering their individual character traits.
Керівник роботи: Зуєв Ігор Олександрович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри загальної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; психологічне благополуччя; акцентуації характеру; старшокласники; підлітковий вік; суб’єктивне благополуччя; psychological well-being; character accentuation; high school students; adolescence; subjective well-being