Особенности использования искусственных языков в антиутопии ХХ века - Жаданов, Ю.А.; Сердюкова, О.И. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2012)
Статья посвящена рассмотрению истории возникновения, особенностей текстуального воплощения и специфики функционирования искусственных языков «новояз» в романе Джорджа Оруэлла «1984» и «надсат» в романе Энтони Бёрджесса «Механический апельсин». The article considers the history of the origin, the characteristics of textual embodiment and specific functioning of the artificial languages "Newspeak" in George Orwell's novel "1984", "Nadsat" in the novel by Anthony Burgess's "Clockwork Orange".
Жаданов Юрій Анатолійович, к. філол. н., доцент кафедри зарубіжної літератури та класичної філології Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Сердюкова Ольга Іванівна, здобувач кафедри історії зарубіжної літератури і класичної філології Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, ст. викл. кафедри іноземної мови Харківського інституту банківської справи університету банкових справ національного банку України.
Keywords: «новояз»; тоталитаризм; дистопия; искусственные языки; сленг; «надсат»; лингвистические аспекты антиутопии; негативная утопия; "newspeak"; totalitarianism; dystopia; artificial languages; slang; "nadsat"; dystopia’s linguistic aspects; negative utopia