Аналітичне дослідження розвитку та впровадження в Україні технологій автоматизації - Солодовніков, Денис Юрійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Метою роботи є обґрунтування теоретико-методичних засад аналітичного дослідження сучасного стану впровадження технологій автоматизації в Україні. Об’єктом дослідження є дослідження розвитку та впровадження в Україні технологій автоматизації. Предметом дослідження є теоретична оцінка та статистичні інструменти аналізу ринку технологій автоматизації в Україні. Методи дослідження. Під час проведення дослідження використано табличні та графічні методи для відображення результатів розрахунків. Застосовані багатовимірні методи статистичного аналізу, такі як регресійний аналіз та сингулярний спектральний аналіз (SSA), з використанням ПЗ CaterpillarSSA. Крім того, використано метод відносних величин та кластерного аналізу часових рядів з використанням ПЗ RStudio. Основними результатами кваліфікаційної роботи є: систематизація теоретичних аспекти, які є необхідними для аналізу розвитку та імплементації технологій автоматизації в Україні; формування набору статистичних показників, що відображає розвиток та впровадження технологій автоматизації в Україні; адаптація методології побудови міжнародного індексу до оцінювання готовності регіонів України до автоматизації; прогнозування динаміки ринку технологій автоматизації в Україні.

The purpose of the work is to substantiate the theoretical and methodological foundations of an analytical study of the current state of implementation of automation technologies in Ukraine. The object of the study is to investigate the development and implementation of automation technologies in Ukraine. The subject of the study is the theoretical assessment and statistical tools for analyzing the market of automation technologies in Ukraine. Research methods. The study used tabular and graphical methods to display the results of calculations. Multivariate methods of statistical analysis, such as regression analysis and singular spectral analysis (SSA), were applied using CaterpillarSSA software. In addition, the method of relative values and cluster analysis of time series using RStudio software was used. The main results of the qualification work are: research of theoretical aspects necessary for analyzing the development and implementation of automation technologies in Ukraine; formation of a set of statistical indicators reflecting the development and implementation of automation technologies in Ukraine; adaptation of the index construction methodology to assess the readiness of Ukrainian regions for automation; forecasting the dynamics of the automation technology market in Ukraine.
Analytical study of the development and implementation of automation technologies in Ukraine
Керівник: Чала Тетяна Георгіївна, кандидат економічних наук, доцент ЗВО кафедри статистики, обліку та аудиту
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Economics; аналіз; автоматизація; штучний інтелект; інновації; промислові роботи; механізми; індекс; analysis; automation; artificial intelligence; innovation; industrial robots; mechanisms; index