Інновації-утинки в жарґонових системах української мови - Старченко, Я.С. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2011)
У статті стисло викладено огляд сучасного стану досліджень явищ утинання, їхню класифікацію і статус у мові. Розглянуто і досліджено особливості інноваційних утинків і самого способу утинання в українських жарґонах. Особливу увагу приділено різноманітним поглядам на трактування термінологічної бази цього лінгвістичного явища. За основу була взята термінологія, яку запропонував А. Нелюба. В статье кратко изложен обзор современного исследования явлений усечения, их классификация и статус в языке. Рассмотрено и исследовано особенности инновационных усечений и самого способа усечения в украинских жаргонах. Особое внимание уделено различным взглядам на трактовку терминологической базы этого лингвистического явления. За основу была взята терминология, которую предложил А. Нелюба. The review of modern reduction phenomena its classification and status are shortly described in this article. The main features of innovative reductions and the way of reduction itself are described and analyzed in this article. The particular focus is on the different opinions to the terminological base interpretation of this linguistic phenomenon. The terminology proposed by A. Nelyuba was taken as the basis.
Старченко Яна Сергіївна, аспірантка кафедри української мови Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна
Keywords: абревіація; апокопа; елізія; жарґон; інновації; мотиватор; усічення; утинання; утинок; формант