Географічний аналіз наслідків аварій на гідротехнічних спорудах на основі геоінформаційних технологій (на прикладі Трав'янського водосховища) - Сінчук, Діана Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У межах проведеного дослідження були комплексно розглянуті теоретичні, методичні та практичні аспекти прогнозування наслідків аварій гідротехнічних споруд, а також здійснено просторову оцінку можливих зон затоплення у разі руйнування Трав’янського водосховища. У ході дослідження було проаналізовано наукові підходи до моделювання катастрофічних гідрологічних процесів, включно з гідродинамічними, морфометричними та картографічними методами, охарактеризовано геолого-геоморфологічні, гідрологічні та ґрунтоворослинні умови долини річки Харків. Також було складено основні технічні та гідрологічні характеристики Трав’янського водосховища, укладено карту геоморфонів досліджуваної території. Укладено карту затоплення територій при прориві ГТС Трав’янського водосховища. Аналіз свідчить про істотне поширення води на урбанізовані ділянки, сільськогосподарські землі та техногенні території. Уточнено рівні ризику для різних типів інфраструктури. На основі супутникових знімків за 2024-2025 років виявлено певні зміни, що відображено у деградації відбитку урбанізованих територій та ландшафтних угрупувань у різноспектральних космічних знімках. Також була проаналізована шкода розливу води для території зони впливу Трав’янського водосховища.
Науковий керівник: Борисенко Катерина Борисівна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри фізичної географії та картографії
Keywords: NATURAL SCIENCES::Earth sciences::Exogenous earth sciences::Physical geography; NATURAL SCIENCES::Earth sciences::Atmosphere and hydrosphere sciences::Hydrology; геоморфон; геоінформаційні технології; Трав’янське водосховище; гідротехнічна споруда; морфометричний аналіз; цифрова модель рельєфу