Дослідження та порівняльний аналіз смарт-карток на основі RFID та NFC технологій у контексті кібербезпеки - Матвєєва, Є. Д. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Метою роботи є проведення детального дослідження та порівняльного аналізу сучасних смарт-карток на базі технологій RFID та NFC. Об’єкт дослідження – смарт-картки на основі технологій RFID та NFC. Предмет досліджень – використання технологій RFID та NFC у смарт картках, зокрема їх рівень кібербезпеки та заходи захисту від потенційних загроз і атак. У роботі розглядається порівняльний аналіз технологій RFID і NFC, які є дослідженням двох систем безконтактної ідентифікації, призначених для передачі даних та інформації, аналізуються основні характеристики та застосування RFID і NFC, такі як дальність передачі, швидкість зчитування, типи використання, вартість і безпека. Робота спрямована на визначення ключових відмінностей та переваг кожної технології, вивчення моделей загроз, потенційних вразливостей та засобів забезпечення безпеки для смарт-карток з використанням цих технологій. Здійснення огляду та аналізу допоможе сформувати інформативну базу для подальшого дослідження та розробки рекомендацій, щодо підвищення кібербезпеки використання смарт-карток.

The purpose of the work is to carry out a detailed study and comparative analysis of modern smart cards based on RFID and NFC technologies. The object of research is smart cards based on RFID and NFC technologies. The subject of research is the use of RFID and NFC technologies in smart cards, particularly their level of cyber security and protection measures against potential threats and attacks. The paper considers a comparative analysis of RFID and NFC technologies, which are a study of two contactless identification systems designed for data and information transmission, the main characteristics and applications of RFID and NFC are analyzed, such as transmission range, reading speed, types of use, cost and security. The work aims to identify each technology's key differences and advantages, studying threat models, potential vulnerabilities, and security measures for smart cards using these technologies. Conducting a review and analysis will help to form an informative base for further research and development of recommendations for improving the cyber security of smart card use.
Керівник роботи: Єсіна Марина Віталіївна, кандидат технічних наук, доцент доцент кафедри безпеки інформаційних систем, мереж і технологій Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та штучного інтелекту
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; вразливості; загрози; зчитувач; кібербезпека; мітка; мікрочіп; порівняльний аналіз; радіохвилі; рекомендації; смарт-картки; NFC технологія; RFID технологія; comparative analysis; tag; microchip; cyber security; reader; threats; vulnerabilities; radio waves; recommendations; smart cards; NFC technology; RFID technology