Оцінка стійкості сучасних блокових шифрів до атак диференціального криптоаналізу - Чубар, А. Ю. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Диференціальний криптоаналіз є одним з основних методів атак на блокові шифри і може дозволити зламати шифр, якщо він не є достатньо стійким. Цей вид атаки базується на використанні статистичних відмінностей між парою зашифрованих текстів, що були отримані з різними ключами. Оцінка стійкості сучасних блокових шифрів до атак диференціального криптоаналізу важлива для забезпечення безпеки комунікаційних систем та захисту конфіденційності даних. Дослідження в цій області дозволяють виявити слабкі сторони шифрів, розробити вдосконалені алгоритми та рекомендації щодо використання блокових шифрів у реальних застосуваннях. Це і формує актуальність нашого дослідження. Метою дипломної роботи є проведення досліджень та аналізу, спрямованих на визначення рівня стійкості сучасних блокових шифрів до диференціального криптоаналізу. Об'єктом дослідження дипломної роботи є сучасні блокові шифри, які використовуються для захисту конфіденційності інформації. Предметом дослідження є оцінка стійкості сучасних блокових шифрів до атак диференціального криптоаналізу. Методи дослідження: математичне моделювання та комп’ютерні експерименти із варіантами технологічної схеми. Практичне значення одержаних результатів визначається тим, що отримані результати досліджень можуть використовуватись для розробки рекомендацій щодо використання блокових шифрів, покращення їхніх алгоритмів, внесення змін у стандарти криптографічного захисту та розробки нових шифрів з більшою стійкістю до диференціального криптоаналізу.
Керівник роботи: Лисицький К., старший викладач кафедри безпеки інформаційних систем, мереж і технологій Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та штучного інтелекту
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; симетричний блоковий шифр; диференціальний криптоаналіз; AES; Калина; алгоритм; ключ; S-блок; симетричне шифрування