Жіноче питання в Афганістані у 1978–2021 рр. - Ярош, Вероніка Михайлівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Дипломна робота присвячена комплексному дослідженню еволюції жіночого питання в Афганістані протягом 1978 – 2021 рр. в умовах постійних війн та трьох різних режимів – соціалістичного режиму та радянсько-афганської війни, ісламського фундаменталізму моджахедів та талібів – громадянської війни між ними, та американської «демократичної» інтервенції. Для комплексного аналізу кожен розділ наукової роботи був присвячений конкретному періоду для більш глибокого аналізу жіночої проблематики. У цьому дослідженні була використана феміністська та гендерна методологія для висвітлення виключно жіночих множинних досвідів. Фокус дослідження був спрямований на висвітлення та аналіз жіночого досвіду в контексті системних, інституційних та історичних змін 1978–2021 рр. в Афганістані. Окремо були розглянуті питання правових можливостей жіноцтва, їхньої політичної активності та представленості в уряді, розвитку економічної активності, та розвитку освітнього процесі жіноцтва, висвітлення та аналіз у сфері охорони жіночого здоров’я та з іншого боку аналізу регресу в період сплеску релігійної активності і повернення патерналістських та патріархальних концепцій. В ході дослідження були досягнуті поставлені на початку роботи цілі, а у висновку був проведений короткий аналіз роботи та розкриті результати дослідження.

The thesis is a comprehensive study of the evolution of the women's issue in Afghanistan during 1978 – 2021 in the context of constant wars and three different regimes - the socialist regime and the Soviet-Afghan war, the Islamic fundamentalism of the mujahideen and the Taliban − the civil war between them, and the American «democratic» intervention. For a comprehensive analysis, each section of the research paper was devoted to a specific period for a deeper analysis of women's issues. This study utilized feminist and gender methodology to highlight exclusively women's multiple experiences. The focus of the study was on highlighting and analyzing women's experiences in the context of systemic, institutional and historical changes in Afghanistan in 1978 – 2021. Separately, the issues of women's legal empowerment, their political activity and representation in the government, the development of economic activity, and the development of women's education, coverage and analysis in the field of women's health care, and on the other hand, the analysis of regression during the period of a surge in religious activity and the return of paternalistic and patriarchal concepts were considered. The study achieved the goals set at the beginning of the work, and the conclusion provides a brief analysis of the work and reveals the results of the study.
Керівник: Ченчик Дмитро Володимирович, кандидат історичних наук, доцент кафедри нової та новітньої історії
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; Афганістан; афганське жіноцтво; радикальний фундаменталізм; таліби; моджахеди; гендерна політика