Теоретичні та прикладні аспекти застосування геоінформаційних технологій при розробці ландшафтно-екологічних карт регіонів (на прикладі Харківської області) - Пересадько, В.А.; Сінна, О.І.; Peresadko, V.A.; Sinna, E.I. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2008)
Проаналізовано напрямки, види і методи розробки ландшафтно-екологічних карт. Методику їх створення розглянуто на прикладі окремого регіону Харківської області. Застосування геоінформаційних технологій в процесі створення таких карт, зокрема програмного продукту ArcGIS, дає змогу адекватно оцінити вплив антропогенних і техногенних факторів на якість навколишнього середовища, провести їх комплексний аналіз та визначити відповідний обсяг природоохоронних заходів. Directions, kinds and methods of development of landscapes ecological cards, are analysed. The method of their creation is considered on the example of separate region of the Kharkov region. Use of geoinformation technologies in the process of creation of similar cards, in particular program product of ARCGIS will enable it is adequate to estimate influence of technogenic factors on quality of environment, to execute their complex analysis and to define the proper volume of nature protections measures.
Theoretical and applied aspects of the use of geoinformation technologies at creation of landscape-ecological cards of regions (on the example of the Kharkov region of Ukraine)
Keywords: ландшафтно-екологічна карта; геоінформаційні технології; системний аналіз; landscape-ecological card; geoinformation technologies; systems analysis