«Занурення» як прояв мотиву прагнення героя до невідомого світу (поезія Володимира Свідзінського) - Тимченко, А.О. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2009)
The paper is devoted to the analysis of the "submersion» in Volodymyr Svidzin-skij's poems as an exhibition of the motif of the trend to an unknown world. The "submersion» in water is investigated. The space of water is a secret substance. It is a scare place and a symbol of cleaning, indication of introversion of lyric hero and the synonym of his essence. The conclusion is made that the modeling of the half-playing situation and the smearing of the borders of oppositions' components characterize the wishing world in the poetry of V. Svidzinskij.
Статтю присвячено аналізу концепту «занурення» як прояву прагнення героя до невідомого світу (у поезіях Володимира Свідзінського). Досліджено тему занурення у воду як таємничу субстанцію, межу двох світів. Вода є лякаючим простором і символом очищення, маркером самозаглиблення, синонімом сутності героя. Зроблено висновок, що через моделювання напівігрових ситуацій, розмивання меж і значень компонентів звичних опозицій автор окреслює характер світу, бажаного для ліричного героя. У такий спосіб краще стає зрозумілим і характер художнього світу В. Свідзінського.
Keywords: занурення; мотив; опозиція; казка; таємниця; сонет