Вміст важких металів в грунтах і овочевій продукції вирощенних на території Київського району м. Харкова - Некос, В.Ю.; Шимель, О.О. (My University, 2010)
Досліджується проблема забруднення важкими металами ґрунтів на різних геоморфологічних рівнях та вирощеної овочевої продукції (томати, перець, морква, огірки). Визначено, що рослинна продукція по різному накопичує важкі метали у різних органах. Значний вміст важких металів у ґрунтах та рослинній продукції свідчить про наявність техногенного забруднення. Це, насамперед, автотранспорт, використання засобів хімізації та несанкціоновані звалища. Исследуется проблема загрязнения тяжелыми металлами почв на разных геоморфологических уровнях и выращенной овощной продукции (томаты, перец, морковь, огурцы). Установлено, что растительная продукция по-разному накапливает тяжелые металлы в разных органах. Значительное содержание тяжелых металлов в почвах и растительной продукции свидетельствует о наличии техногенного загрязнения изучаемой территории. Это, в первую очередь, автотранспорт, использование средств химизации и несанкционированные свалки.
Keywords: ґрунти; рослинна продукція; важкі метали; геоморфологічні рівні