Механізми асоціації біологічно активних речовин та їх комплексоутворення з ДНК. - Близнюк, Ю.М. (Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2017)
Дисертаційну роботу присвячено вирішенню однієї з актуальних проблем сучасної молекулярної біофізики – з'ясування ролі водневих зв'язків і молекул води у стабілізації самоасоціатів і гетероасоціатів ряду біологічно активних речовин і при їх зв'язуванні з ДНК. Методами коливальної (ІЧ і КР) спектроскопії та комп'ютерного моделювання було досліджено самоасоціацію та гетероасоціацію біологічно активних речовин (БАР) і їх комплексоутворення з ДНК. Аналіз коливальних спектрів і комп'ютерні розрахунки дозволили встановити структурні особливості та молекулярні механізми само- і гетероасоціатів, що утворюються. Було побудовано моделі асоціатів, встановлено вклади різних видів міжмолекулярних взаємодій та молекул води в їх стабілізацію, обчислено енергетичні характеристики комплексів, що утворюються.
Keywords: ІЧ-спектроскопія; КР-спектроскопія; водневий зв'язок; самоасоціація; гетероасоціація; біологічно активна речовина; міжплощинні взаємодії; стабільність само- і гетероасоціатів; комп'ютерне моделювання