Вальтер Антон Карлович (1905–1965), видатний вчений-фізик, педагог і громадський діяч [віртуальна виставка] - Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Центральна наукова бібліотека; Байрамова, Каріна Іванівна (Харків : ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2015)
Виставка присвячена 110-ій річниці від дня народження Антона Карловича Вальтера (1905-1965), видатного фізика-ядерника, академіка АН України (1951). На виставці представлені видання А.К. Вальтера, підручники, журнальні публікації, а також література про нього. Антон Карлович Вальтер зробив вагомий внесок у розвиток ядерної фізики, фізики і техніки, прискорювачів заряджених частинок, розробку найбільшого у світі (на той час) лінійного прискорювача електронів за енергією 2 ГеВ.
• У 1932 р. вперше в СРСР харківські фізики О.І. Лейпунський, К.Д. Синельников, А.К.Вальтер, Г.Д. Латишев розщеплюють ядро літію прискореними протонами. • У 1935 – 1936 рр. очолює експериментальні та розрахунково-конструкторські роботи зі створення електростатичних генераторів, у тому числі першого вітчизняного електростатичного прискорювача електронів до 2,5 МеВ (мегаелектронвольт). • У 1937 р. А.К. Вальтер за підтримки К.Д. Синельникова організував в університеті першу в Україні кафедру фізики атомного ядра. З цього ж року - професор, а з 1949 року - завідувач кафедри експериментальної ядерної фізики. • У 1937 році захистив докторську дисертацію на тему «Електростатичні генератори та їх застосування». • У 1939 році йому присвоєно науковий ступінь кандидата фізико-математичних наук. • 1941–1943 рр. перебував в евакуації у Казахстані, де брав участь у дослідженнях з питань звукової локації, оптичних систем, у розробці методу генерації електромагнітних коливань. • 1943–1944 рр. за спеціальною постановою Комітету Оборони СРСР лабораторія під керівництвом К.Д. Синельникова і А.К. Вальтера переїжджає до селища Фрязіно Московської області. Бере участь у створенні пристрою за назвою «Скіатрон».
Keywords: Research Subject Categories::NATURAL SCIENCES::Physics; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science; вчений-фізик; педагог; громадський діяч; Вальтер Антон Карлович; фізик-ядерник