Напрями розвитку системи державного фінансового контролю в Україні - Хмельков, Андрій Володимирович (Державне управління: удосконалення та розвиток, 2010)
Запропоновано, з метою розвитку цілісності системи державного фінансового контролю, угрупування суб’єктів державного фінансового контролю за класифікацією в залежності від компетенції стосовно об’єктів контролю. Досліджено принципи функціонування механізму державного фінансового контролю зазначених в міжнародних актах. Показана необхідність розвитку незалежності Контрольно-ревізійного управління та розмежування з Рахунковою палатою здійснення контролю за виконанням видаткової та доходної частинах державного бюджету. Обґрунтована необхідність удосконалення діючого нормативно-правового механізму, що регулює державний фінансовий контроль в України, шляхом прийняття системотворного нормативного акту
Ознайомлення з дослідженнями теоретичних питань державного фінансового контролю та суб’єктів його здійснення як вітчизняних так і закордонних наукових джерел, а також з існуючими міжнародними, закордонними та українськими чинними нормативно-правовими актами, зокрема на рівні декларацій, рекомендацій, концепцій та стратегій, крім того, проектами законів, постанов, дозволило виявити відсутність цілісності в класифікації системи державного фінансового контролю. Система державного фінансового контролю в Україні функціонує згідно Конституції та чинного законодавства України, регламентується підзаконними актами, що розроблено за видами або формою здійснення відповідних повноважень, а також стандартам та методичним рекомендаціями з організації та проведення відповідного контролю. В той же час об’єктивно виникла потреба виробити та запропонувати комплексний підхід щодо формування системи державного фінансового контролю в Україні та зробити класифікацією суб’єктів державного фінансового контролю за ознаками компетенції стосовно об’єктів контролю.
Keywords: Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES; вищий державний фінансовий контрол; зовнішній державний фінансовий контроль; внутрішній державний фінансовий контроль; угрупування суб’єктів державного фінансового контролю; ілісність системи державного фінансового контролю; інститут контрлолю