Підвищення рівня енергетичної безпеки атомної електростанції за допомогою застосування автоматизованого моніторингу стану ядерного реактора - Лавріненко, Денис Георгійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Основним об'єктом розгляду та проведення досліджень у роботі є методи контролю технологічних параметрів енергоблоку атомної електростанції. Активну зону реактора АЕС пропонується розглядати як об'єкт з розподіленими параметрами, а для моніторингу параметрів технологічного процесу та застосовувати розроблені методи аналітичного та неруйнівного контролю, методи системного аналізу та обробки інформації, а також методи цілеспрямованого впливу оперативного персоналу на об'єкт управління для здійснення контролю та подальшого аналізу роботи реактора, удосконалення контролю, управління та прийняття рішень з метою підвищення ефективності функціонування реакторної установки та розширення автоматизації технологічних процесів. У зв'язку з цим, завдання розробки нових методів та засобів контролю, аналізу та обробки інформації про перебіг технологічного процесу, та завдання розробки нових методів синтезу регуляторів та розрахунку їх налаштувань для управління складними системами даного класу та об'єктами з розподіленими параметрами (ОРП) в цілому є актуальною.

The main object of consideration and research in the work are methods for controlling the technological parameters of the power unit of a nuclear power plant. It is proposed to consider the core of a nuclear power plant reactor as an object with distributed parameters, and to monitor the parameters of the technological process and apply the developed methods of analytical and non-destructive control, methods of system analysis and information processing, as well as methods of targeted influence of operational personnel on the control object to control and further analyze the operation of the reactor, improve control, management and decision-making in order to increase the efficiency of the reactor plant and expand the automation of technological processes. In this regard, the task of developing new methods and means of control, analysis and processing of information about the course of the technological process, and the task of developing new methods of synthesizing regulators and calculating their settings for controlling complex systems of this class and objects with distributed parameters (DPP) in general is relevant.
Керівник: Буданов Павло Феофанович, кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри електротехніки та електроенергетики
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering; ядерні енергетичні установки; системи підвищеної небезпеки; контроль технологічних параметрів; автоматизація виробничого процесу; контрольно-вимірювальні прилади; nuclear power plants; high-risk systems; control of technological parameters; automation of the production process; control and measuring instruments