Состояние хроматина клеток человека как цитологический показатель экологической безопасности среды - Шкорбатов, Ю.Г.; Пасюга, В.Н.; Савенкова, А.Л.; Колчигин, Н.Н.; Грабина, В.А. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2010)
Запропоновано метод дослідження хроматину в клітинах букального епітелію людини у зв'язку із впливом екологічно шкідливих чинників для оцінки шкідливості дії. Проведено аналіз впливу низькоенергетичного мікрохвильового випромінювання, а також широкого діапазону енергій широкосмугового імпульсного випромінювання на стан хроматину в ядрах клітин букального епітелію людини. Проведено дослідження впливу розчинів нітрату свинцю різної концентрації, а також води із артезіанських свердловин, збагачених іонами хрому, на даний показник. Показана стресова реакція клітини на вказані чинники, проявом якої є конденсація хроматину. The method of assessment of ecological hazards by chromatin state of condensation was proposed. The influence of low-level microwave irradiation and ultra wideband pulse irradiation of broad range of intensity was studied. The effects of heavy metal ions (Pb2+) and natural water with elevated concentration chrome was also investigated. Stress reaction of cells expressed by chromatin condensation was shown. Предлагается метод исследования хроматина в клетках буккального эпителия человека в связи с влиянием экологически вредных факторов для оценки вредности воздействия. Проведен анализ влияние низкоэнергетического микроволнового излучение, а также широкого диапазона энергий широкополосного импульсного излучения на состояние хроматина в ядрах клеток буккального эпителия человека. Проведено исследование влияния растворов нитрата свинца разной концентрации, а также воды из артезианских колодцев, обогащенных ионами хрома, на данный показатель. Показана стрессовая реакция клетки на указанный факторы, которая проявляется в конденсации хроматина.
Keywords: стресові чинники зовнішнього середовища; електромагнітне поле; іони важких металів; букальний епітелій; хроматин