Методика формування біологічних понять при вивченні біології у 7-х класах НУШ - Корольова, Євгенія Валеріївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджена методика формування біологічних понять при вивченні біології у 7-х класах НУШ. Розглянуто поняття як форма наукового мислення, особливості розвитку біологічних понять і формування основних біологічних понять у курсі біології для 7-9 класів НУШ. Розроблені методичні матеріали для формування біологічних понять при вивченні таких тем як «Наука й наукові знання. Біологія як наука. Основні властивості живого», «Екосистемна організація живої природи», «Особливості рослин. Місце рослин в екосистемах. Значення рослин для людства». Проведена апробація розробленого комплексу завдань при вивченні біології у 7-х класах та доведено його ефективність .

The qualification work investigated the methodology for the formation of biological concepts in the study of biology in the 7th grade of the NUS The concept as a form of scientific thinking, the features of the development of biological concepts and the formation of basic biological concepts in the biology course for the 7th-9th grade of the NUS. Methodological materials have been developed for the formation of biological concepts in the study of such topics as "Science and scientific knowledge. Biology as a science. The main properties of living things", "Ecosystem organization of living nature", "Features of plants. The place of plants in ecosystems. The significance of plants for humanity". The developed set of tasks for the study of biology in the 7th grade was tested and its effectiveness was proven.
Науковий керівник: Тагліна Ольга Валентинівна, кандидат біологічних наук, доцент кафедри генетики і цитології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; наукове мислення; біологічні поняття; біологія як наука; формування біологічних понять; scientific thinking; biological concepts; biology as a science; the formation of biological concepts