Фінанси : методичні вказівки до організації та планування самостійної роботи для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня денної та заочної форми здобуття освіти за спеціальністю 073 «Менеджмент» ОПП «Менеджмент організацій і адміністрування» [Електронний ресурс] - Шелест, Олексій Леонідович; Shelest, Oleksii (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
Методична розробка «Фінанси: методичні вказівки до організації та планування самостійної роботи» призначена для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти денної та заочної форм здобуття освіти спеціальності 073 «Менеджмент» освітньо-професійної програми «Менеджмент організацій і адміністрування». Матеріали розробки спрямовані на забезпечення системної та ефективної організації самостійної роботи здобувачів освіти під час вивчення дисципліни «Фінанси» відповідно до вимог чинних стандартів вищої освіти України. У методичних вказівках визначено мету, завдання та зміст самостійної роботи з дисципліни, подано перелік тем для опрацювання, форми та методи самостійної роботи, а також рекомендації щодо планування навчального часу. Особливу увагу приділено формуванню у здобувачів освіти навичок самоорганізації, самоконтролю та відповідальності за результати власної навчальної діяльності. Методична розробка містить практико-орієнтовані завдання, аналітичні вправи, питання для самоперевірки, що сприяють глибшому засвоєнню теоретичного матеріалу та розвитку фінансового мислення. Запропоновані завдання орієнтовані на застосування фінансових знань у процесі прийняття управлінських рішень, оцінювання фінансового стану суб’єктів господарювання та планування їх фінансової діяльності. Зміст методичних вказівок сформовано з урахуванням компетентнісного підходу та результатів навчання, передбачених освітньо-професійною програмою. Матеріали сприяють формуванню загальних і фахових компетентностей майбутніх менеджерів, зокрема здатності аналізувати фінансову інформацію, здійснювати фінансове планування, оцінювати ризики та обґрунтовувати управлінські рішення в умовах динамічного економічного середовища. Методична розробка може бути використана здобувачами вищої освіти для ефективної підготовки до практичних і семінарських занять, поточного та підсумкового контролю, а також викладачами закладів вищої освіти для організації, планування та контролю самостійної роботи з дисципліни «Фінанси». Видання спрямоване на підвищення якості професійної підготовки фахівців у сфері менеджменту та забезпечення інтеграції теоретичних знань і практичних навичок.

The methodological development «Finance: methodological guidelines for organizing and planning independent work» is intended for applicants of the first (bachelor's) level of higher education of full-time and part-time forms of obtaining education in the specialty 073 «Management» of the educational and professional program «Management of organizations and administration». The development materials are aimed at ensuring the systematic and effective organization of independent work of applicants during the study of the discipline «Finance» in accordance with the requirements of the current standards of higher education of Ukraine. The methodological guidelines define the goal, objectives and content of independent work in the discipline, provide a list of topics for study, forms and methods of independent work, as well as recommendations for planning study time. Special attention is paid to the formation of self-organization, self-control and responsibility for the results of one's own educational activities in applicants. The methodological development contains practice-oriented tasks, analytical exercises, and self-test questions that contribute to a deeper understanding of theoretical material and the development of financial thinking. The proposed tasks are focused on the application of financial knowledge in the process of making managerial decisions, assessing the financial condition of business entities, and planning their financial activities. The content of the methodological instructions is formed taking into account the competency-based approach and learning outcomes provided for by the educational and professional program. The materials contribute to the formation of general and professional competencies of future managers, in particular the ability to analyze financial information, carry out financial planning, assess risks, and justify management decisions in a dynamic economic environment. The methodological development can be used by higher education applicants for effective preparation for practical and seminar classes, current and final control, as well as by teachers of higher education institutions for organizing, planning, and controlling independent work in the discipline «Finance». The publication is aimed at improving the quality of professional training of specialists in the field of management and ensuring the integration of theoretical knowledge and practical skills.
Finance : methodological guidelines for organizing and planning independent work for applicants of higher education of the first (bachelor's) level of full-time and part-time forms of education in the specialty 073 «Management» educational and professional program «Management of organizations and administration» [Electronic resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. В авторській редакції
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; фінанси; фінансова система; фінансові ресурси; фінанси підприємств; бюджет; податки; фінансовий ринок; фінансовий менеджмент; менеджмент організацій; finance; financial system; financial resources; enterprise finance; budget; taxes; financial market; financial management; management of organizations