Геологічна будова Причорноморської западини - Шорін, Дмитро Андрійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Причорноморська западина є складною геоструктурною одиницею на межі Східноєвропейської платформи та Середземноморського складчастого поясу. Її будова відображає багатоступеневу еволюцію від докембрію до кайнозою, з чергуванням періодів активної тектоніки та осадонакопичення у стабільних умовах. У межах западини виділено низку тектонічних елементів, зокрема: Південноукраїнську монокліналь, Каркинитсько-Північнокримський прогин, Переддобруджинський крайовий прогин, Азовський вал та інші. Основними структурними межами є розломи, які в деяких зонах мають сучасну активність і визначають геодинаміку регіону. Ресурсний потенціал Причорноморської западини є надзвичайно високим. У регіоні зосереджено родовища: вуглеводнів (нафта і газ) у крейдових та палеогенових відкладах; залізних руд осадового походження (Керченський півострів); марганцевих руд олігоценового віку (Нікопольський басейн); титанових мінералів у розсипних родовищах. Тектонічна активність регіону, особливо в зонах глибинних розломів, створює геологічні ризики, які необхідно враховувати при проектуванні бурових робіт, прокладанні трубопроводів, спорудженні об’єктів промислової інфраструктури. У рамках роботи було здійснено підготовку даних до інтеграції в геоінформаційну систему (ГІС). Створено шари для візуалізації тектонічних структур, меж родовищ, розломів, cтратиграфічних комплексів, що дозволяє будувати просторові моделі для подальшого аналізу.
Керівник: Петік Вячеслав Олексійович, кандидат технічних наук, доцент кафедри фундаментальної і прикладної геології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Earth sciences::Endogenous earth sciences; Причорноморська западина; тектонічна будова; стратиграфія; історія геологічного розвитку