Фінансові інструменти кредитування аграрного виробництва: перспективи застосування - Утенкова, Каріна; Utenkova, Karina (Київ : Чорноморський національний університет імені Петра Могили, 2024)
Метою статті є теоретичне обґрунтування перспектив застосування окремих фінансових інструментів кредитування сільського господарства для забезпечення сталого розвитку економіки України. Для вирішення визначених завдань у процесі дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи, а саме: діалектичний метод пізнання економічних явищ, принципи економічної теорії щодо сутності і змісту окремих фінансових інструментів кредитування сільського господарства; методи теоретичного узагальнення та порівняння використовувались у процесі опрацювання літературних джерел та вивчення поставлених питань; абстрактно-логічний для теоретичного узагальнення висновків та аналізу результатів дослідження. Основними викликами та обмеженнями для аграрного сектора України в умовах повномасштабної війни є дефіцит фінансових ресурсів для стабільного ведення господарської діяльності; спрощення процесів виробництва, зменшення внесення добрив та засобів захисту рослин, що є причиною зниження урожайності сільськогосподарських культур та погіршення якісного складу земель; скорочення поголів’я тварин; нестача трудових ресурсів; руйнування інфраструктури виробництва, перероблення та зберігання продукції та харчових продуктів; екологічні виклики. Усе це обумовлює необхідність розширення переліку інструментів для фінансування аграрного сектору. Розглянуто сучасний стан кредитування аграрного сектору. Вивчено перспективи застосування нового фінансового інструменту кредитування – аграрних нот. Ключовими перевагами аграрних нот є: забезпечення надійності аграрних нот, що передбачає різні механізми стягнення зобов’язання за аграрними нотами; значне спрощення і здешевлення процедури видачі аграрної ноти, порівняно із аграрною розпискою, а також відносна простота обігу та припинення аграрної ноти; введення до переліку суб’єктів, що можуть видавати аграрні ноти, сільськогосподарських кооперативів; розширення видів застави за аграрними нотами; аграрна нота як неемесійний цінний папір є самостійним предметом обігу на ринках капіталу, відповідно до ступеню її оборотоздатності.

The purpose of the article is the theoretical justification of the prospects of applying certain financial instruments for crediting agriculture to ensure the sustainable development of the Ukrainian economy. To solve the identified tasks in the research process, general scientific and special methods were used, namely: the dialectical method of understanding economic phenomena, the principles of economic theory regarding the essence and content of certain financial instruments for crediting agriculture; methods of theoretical generalization and comparison were used in the process of reviewing literary sources and studying the questions; abstract-logical for theoretical generalization of conclusions and analysis of research results. The main challenges and limitations for the agricultural sector of Ukraine in the conditions of a full-scale war are the lack of financial resources for stable economic activity; simplifying production processes, reducing the application of fertilizers and plant protection products, which is the reason for the decrease in the yield of agricultural crops and the deterioration of the qualitative composition of the land; the reduction of animal population; the lack of labour resources; the destruction of the infrastructure of production, processing and storage of products and food products; environmental challenges. All that determines the need to expand the list of instruments for financing the agricultural sector. The current state of crediting in the agricultural sector is considered. Prospects for the use of a new financial instrument of crediting- agricultural notes - were studied. The key advantages of agrarian notes are: ensuring the reliability of agrarian notes, that foresees various mechanisms for collecting obligations under agrarian notes; significant simplification and cheaper procedure for issuing an agrarian note, comparing with an agrarian receipt, as well as relative ease of circulation and termination of an agrarian note; the introduction to the list of entities that can issue agricultural notes agricultural cooperatives; the expansion of types of liens by agricultural notes; an agrarian note as a non-issued security is an independent subject of circulation at the capital markets, according to the degree of its liquidity.
Financial instruments for crediting agricultural production: prospects of application
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; кредитування; аграрний сектор; сільське господарство; crediting; agricultural sector; agriculture