Des problemesde la semiologie dans la linguistique - Davydov, O.I. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2010)
У даній статті подано короткий огляд робіт, присвячених семіології як науці, яка має відношення до інших наук, в тому числі до лінгвістики, а також зроблено аналіз різних точок зору на неї. Наука глибоко пов’язана зі знаками, тому що, з одного боку, вона надає людям чіткі знаки, а з другого боку формує свої висновки в системи знаків. Однак, слід відмітити певну відсутність теоретичної структури, яка об’єднала б результати, отримані на базі аналізурізних точок зору. Метою цього дослідження є спроба знайти цей об’єднуючий підхід і намітити основні риси науки про знаки. В данной статье дан краткий обзор работ, посвященных семиологии как науки, имеющей отношение к другим наукам, в частности лингвистике, а такжеанализ различных точек зрения на неё. Наука глубоко связана со знаками, потомучто, с одной стороны, она представляет людям чёткие знаки, а с другой стороны формирует свои выводы в системы знаков. Однако, следует отметить нехваткутеоретической структуры, объединяющей результаты, полученные на основе анализа различных точек зрения. Цель данного исследования– попытка найти этот объединяющий подход и наметить основные линии науки о знаках. The paper submits a short review of the publications on semiology in relation to other disciplines, in particular to linguistics, as well as the analysis of various approaches to it. Semiology is closely related to signs because, on the one hand, it presents clear signs to people and, on the other – transforms its conclusions into systems of signs. However there seems to be a certain lack of theoretical structure integrating the different approaches. The aim of the present paper is an attempt to find an integration perspective and to outline the basic guidelines for the study of signs.
Keywords: integration perspective; linguistics; semiology; sign; systems of signs; знак; лінгвістика; об’єднуючий підхід; семіологія; системи знаків