Статистичний аналіз та прогнозування складових національного валютного ринку в умовах вторгнення РФ в Україну - Корепанов, Олексій Сергійович; Лазебник, Юлія Олександрівна; Чала, Тетяна Георгіївна; Корнієнко, Владислава Віталіївна; Korepanov, Oleksiy; Lazebnyk, Iuliia; Chala, Tеtyana; Korniienko, Vladyslava (Харків : ФОП Лібуркіна Л. М., 2023)
У статті основна увага приділена визначенню впливу наслідків вторгнення рф в Україну на макроекономічну стабільність і курс національної валюти. Обґрунтовано актуальність обраної теми. Окреслено проблеми оцінювання негативних наслідків російського вторгнення в Україну, серед яких: порушення загальної макроекономічної стабільності, значні коливання на валютних ринках та дестабілізація національної валюти. У ході дослідження розглянуто теоретико-методологічні засади вивчення валютних ринків та проведено аналіз глобальних тенденцій розвитку світового валютного ринку. Проаналізовано структуру світових валютних резервів за оцінкою валютного складу офіційного валютного резерву (COFER) МВФ. Здійснено аналіз динаміки середніх спредів купівлі-продажу резервних валют відносно долара США для традиційних і нетрадиційних резервних валют. За результатом вивчення світових тенденцій виділено основні фактори, які впливають на коливання обмінного курсу валют. Окреслено основні проблеми щодо функціонування національного валютного ринку, пов’язані з воєнними діями в Україні, зокрема проаналізовано наявні інфляційні процеси. Розглянуто динаміку валютних інтервенцій НБУ за 2021–2022 рр. Розкрито особливості (переваги) застосування та наведено результати використання методу сингулярного спектрального аналізу (SSA) для прогнозування коливань долара США та євро на національному ринку валют. Практична реалізація даного методу здійснена з використанням програмного продукту CaterpillarSSA. Оцінку точності прогнозу виконано із застосуванням методу MAPE. Отримані помилки прогнозу (менше 6%) дозволяють стверджувати, що побудовані моделі є адекватними та можуть бути використані для подальших досліджень і рекомендацій. Отже, можна дійти висновку, що для України найважливішими факторами, що впливають на валютний курс, є сезонність та успішна торгова політика уряду, яка, своєю чергою, значною мірою залежить від цін на ресурси. Проведене дослідження дозволило висвітлити особливості й основні аспекти функціонування валютного ринку України в період триваючої військової агресії.

The article focuses on determining the impact of the consequences of the Russian invasion of Ukraine on macroeconomic stability and the exchange rate of the national currency. The relevance of the chosen topic is substantiated. The problems of assessing the negative consequences of the Russian invasion of Ukraine are outlined, including: disruption of general macroeconomic stability, significant fluctuations in foreign exchange markets and destabilization of the national currency. The study examines the theoretical and methodological principles of studying foreign exchange markets and analyzes global trends in the development of the world foreign exchange market. The structure of world foreign exchange reserves is analyzed based on the assessment of the currency composition of the official foreign exchange reserve (COFER) of the IMF. The dynamics of average spreads of buying and selling reserve currencies against the US dollar for traditional and non-traditional reserve currencies are analyzed. Based on the results of the study of world trends, the main factors that influence currency exchange rate fluctuations are identified. The main problems related to the functioning of the national foreign exchange market related to military operations in Ukraine are outlined, in particular, the existing inflationary processes are analyzed. The dynamics of the NBU's currency interventions for 2021–2022 are considered. The features (advantages) of the application are revealed and the results of using the singular spectral analysis (SSA) method for forecasting fluctuations of the US dollar and euro on the national currency market are presented. The practical implementation of this method was carried out using the CaterpillarSSA software product. The forecast accuracy was assessed using the MAPE method. The obtained forecast errors (less than 6%) allow us to state that the constructed models are adequate and can be used for further research and recommendations. Therefore, we can conclude that for Ukraine, the most important factors influencing the exchange rate are seasonality and the successful trade policy of the government, which, in turn, largely depends on resource prices. The study made it possible to highlight the features and main aspects of the functioning of the Ukrainian currency market during the period of ongoing military aggression.
Statistical Analysis and Forecasting of the Components of the National Currency Market in the Context of the Russian Federation's Invasion of Ukraine
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; SOCIAL SCIENCES::Statistics, computer and systems science::Statistics; валютний ринок; війна в Україні; курс національної валюти; прогнозування; статистичний аналіз; foreign exchange market; war in Ukraine; national currency exchange rate; forecasting; statistical analysis