До 160-річчя кафедри педагогіки. Наукова доповідь - Нечепоренко, Л.С. (Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2010)
В доповіді розглядається питання відкриття кафедри в 1850 р. і дається аналіз сучасного стану науково-дослідної і навчально-методичної роботи. Основний напрямок пошуків – це онто-інвайронментальне виховання студентів з погляду підготовки їх до успішної педагогічної діяльності, спрямованої на формування позитивного почуття, бажання, намірів, створення активно-позитивного морально-духовного мікроклімату. Формування успішної особистості, готової до співпраці, є унікальним езотеричним і екзотеричним завданням. Єдність, як провідна методологічна ідея і доброчинність, є принципом і завданням сучасних наукових пошуків кафедри педагогіки університету імені В.Н. Каразіна.
НЕЧЕПОРЕНКО Лідія Сергіївна – доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри педагогіки ХНУ ім. В.Н. Каразіна, лауреат Міжнародної премії з педагогіки ім. Петра та Іванни Стельмахів, заслужений професор Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна.
Keywords: онто-інвайронментальне виховання студентів; кафедра педагогіки; Харківський національний університет; формування особистості