Участь слобідських козацьких полків у Гилянському поході 1725 р. та бойових діях у Дагестані 1726-1730 рр. - Журавльов, Денис Володимирович (Харків : Східно-регіональний центр гуманітарно-освітніх ініціатив, 2003)
Участь слобідських козацьких полків у перських походах 1720-х років, досліджувана Д. В. Журавльовим, характеризувалася значними втратами через хвороби, клімат та бойові дії в Гіляні (1725 р.) та Дагестані (1726–1730 рр.). Козаки забезпечували гарнізонну службу, охорону кордонів та брали участь у локальних сутичках, зазнаючи суттєвого зменшення особового складу. Слобідські козаки (Охтирський та інші полки) були залучені до окупації перської провінції Гілян. Похід супроводжувався високою смертністю від тропічних хвороб та незвичного клімату. Козацькі підрозділи використовувалися як допоміжні сили для конвоювання, розвідки та оборони укріплених пунктів під час спроб Росії закріпитися на західному узбережжі Каспійського моря. Участь у цих походах виснажила ресурси слобідських полків, спричинивши значні втрати серед козаків, що негативно вплинуло на стан козацтва на Слобожанщині.
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; бойові дії у Дагестані 1974-1730 рр.; другий Гилянський похід 1728 р.; перший Гилянський похід 1725 р.; фортеця Святого Хреста (Дагестан); напівпартизанська війна; легке іррегулярне військо; каральні експедиції; Єропкін Дмитро Федорович (бл. 1671-1750); Григорій Семенович Квітка (1669–1734); Дзюбаревич Захар (кін. XVII ст. — 1-ша пол. XVIII ст.)