Особливості та наслідки торговельної війни між США та КНР - Жарікова, Анастасія Вікторівна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Актуальність теми зумовлена визначальною роллю США та Китаю у формуванні глобальних економічних процесів. Ці дві держави є найбільшими економіками світу, а їхня взаємодія у сфері зовнішньої торгівлі визначає динаміку міжнародних ринків, валютно-фінансових систем і глобальних ланцюгів постачання. Торговельні відносини між США та Китаєм мають стратегічне значення не лише для обох країн, а й для всієї світової економіки, адже вони впливають на стабільність міжнародних фінансових потоків, цінову кон’юнктуру та політичний баланс сил. Початок торговельної війни між США та Китаєм у 2018 році став поворотним моментом для сучасної міжнародної економіки. Введення взаємних тарифів і нетарифних обмежень призвело до порушення логістичних ланцюгів, зростання виробничих витрат і нестабільності на товарних ринках. Торговельна війна трансформувалася у довготривале геоекономічне протистояння, у межах якого тарифна політика поєдналася з технологічними та інвестиційними обмеженнями. Це зумовило потребу у глибокому аналізі природи конфлікту, його етапів, наслідків і можливих сценаріїв деескалації. З огляду на динамічність економічного середовища та зростання глобальної взаємозалежності, дослідження особливостей торговельної війни між США та Китаєм має не лише теоретичне, а й прикладне значення. Його результати є важливими для розуміння тенденцій у міжнародній торгівлі, оцінки ефектів протекціонізму та вироблення політичних рішень у сфері глобальної економічної безпеки. Для України це дослідження є цінним з погляду адаптації зовнішньоекономічної політики до змін у світовій торгівлі та пошуку нових ринкових ніш в умовах глобальних трансформацій.
Керівник роботи: Шолом Аліна Сергіївна. кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародних економічних відносин та логістики ННІ «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES; торговельна війна; trade war; торговельні відносини; trade relations; міжнародна економіка; international economy; глобальні економічні процеси; global economic processes; фінансові потоки; financial flows