Автоматизована система управління виробництвом гофрованого картону на основі прогнозної аналітики - Хачикян, Арман Рубенович; Khachykian, A. R. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи є підвищення ефективності виробничого процесу та стабілізація показників якості гофрокартону шляхом створення автоматизованої системи керування на основі методів прогнозної аналітики та багатокритеріальної оптимізації. Об’єкт дослідження – технологічний процес виробництва гофрованого картону та системи автоматизованого керування його параметрами. Предмет дослідження – математичні моделі машинного навчання, методи попередньої обробки виробничих даних, алгоритми байєсівської оптимізації та стратегії керування з прогнозуючою моделлю (MPC). Проблема, яка вирішується в роботі, полягає у забезпеченні стабільної якості продукції (відповідність стандарту ISO 3037) в умовах мінливості сировини та транспортних запізнень шляхом переходу від реактивного регулювання до превентивного керування. Область застосування – целюлозно-паперова промисловість, автоматизовані системи керування технологічними процесами (АСК ТП) на підприємствах з виготовлення гофрокартону та пакування.

The purpose of the qualification work is to increase the efficiency of the production process and stabilize the quality indicators of corrugated cardboard by creating an automated control system based on predictive analytics methods and multi-objective optimization. The object of research is the technological process of corrugated cardboard production and automated control systems for its parameters. The subject of research includes mathematical models of machine learning, methods of preprocessing production data, Bayesian optimization algorithms, and Model Predictive Control (MPC) strategies. The problem solved in the work is to ensure stable product quality (compliance with ISO 3037 standard) under conditions of raw material variability and transport delays by transitioning from reactive regulation to preventive control. The scope of application is the pulp and paper industry, automated process control systems (APCS) at enterprises manufacturing corrugated cardboard and packaging.
Науковий керівник: Мороз Ольга Юріївна, доктора філософії з комп’ютерних наук, доцент кафедри комп’ютерних систем та робототехніки
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology::Computer science; автоматизована система керування; виробничій процес гофрокартону; прогнозна аналітика; машинне навчання; XGBoost; SHAP-аналіз; оптимізація параметрів; модельно-прогнозне керування (MPC); Bayesian Optimization; часо́ві ряди; automated control system; corrugated cardboard production process; predictive analytics; machine learning; SHAP analysis; parameter optimization; model predictive control (MPC); time series