Вплив воєнної кризи на банківську систему України : адаптація та антикризова політика НБУ - Пакін, Ростислав Маркович; Pakin, R. M. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
У роботі розглянуто, як криза впливає на стабільність та функціонування банківського сектору, а також проаналізовано заходи НБУ для підтримки фінансової системи. Дослідження охоплює чотири ключові періоди: 2010–2013 роки — передкризовий період стабільності; 2014–2016 роки — час гібридної агресії, що спричинив перші серйозні потрясіння у фінансовій сфері; 2017–2021 роки — етап поступового відновлення; та 2022–2024 роки — період активного військового конфлікту. Використання багатофакторного регресійного аналізу дозволило оцінити ефективність рішень НБУ та визначити основні чинники, що підтримують стабільність банківського сектору в умовах кризи, а також визначити ключові аспекти, що впливають на її стійкість та адаптивність у кризових умовах.

The work examines how the crisis affects the stability and functionality of the banking sector and analyzes NBU measures to support the financial system. The study covers four key periods: 2010–2013 — a pre-crisis period of stability; 2014–2016 — a time of hybrid aggression that triggered the first serious shocks in the financial sector; 2017–2021 — a period of gradual recovery; and 2022–2024 — a phase of active military conflict. The use of multifactor regression analysis made it possible to evaluate the effectiveness of NBU decisions and identify the main factors supporting the stability of the banking sector in times of crisis, as well as key aspects affecting its resilience and adaptability under crisis conditions.
The impact of the military crisis on Ukraine's banking system : adaptation and anti-crisis policy of the NBU
Керівник: Меркулова Тамара Вікторівна, доктор економічних наук, професор кафедри економічної кібернетики та прикладної економіки
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Economics; банківська система України; воєнна криза; антикризова політика; багатофакторний регресійний аналіз; фінансова стабільність; стійкість банківського сектору; banking system of Ukraine; war crisis; anti-crisis policy; multifactorial regression analysis; financial stability; resilience of the banking sector