Психологічні особливості відношення батька як чинник формування статеворольової “Я”-концепції у дівчат-підлітків - Барінова, Н.В. (Харків ТОВ "Рейтинг", 2006)
Барінова Н.В. Психологічні особливості відношення батька як чинник формування статеворольової Я- концепції у дівчат-підлітків. – Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата психологічних наук за спеціальністю 19.00.07 – педагогічна та вікова психологія. Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, - Харків, 2006. В роботі представлені результати дослідження впливу фігури батька на особливості статеворольового розвитку дівчат-підлітків. Проблема розглянута в контексті положень статеворольової теорії О.С. Кочаряна. Показана значимость емоційного залучення батька до виховання доньки для становлення її статеворольової Я-концепції. Якість батьківського ставлення є значимим чинником формування соціогенної маскулінності/фемінінності. За результатами дослідження розроблена програма тренінгу ґендерної ідентичності. Тренінг супроводжується реалізацією програми індивідуальної і сімейної корекції процесу статеворольового самовизначення дівчини; надано обґрунтування реалізації програми корекції статеворольової Я-концепції дівчат-підлітків з урахуванням відносин в діаді „батько-донька” або в тріаді "мати-батько-донька".
Keywords: статеворольова Я-концепція; дівчата-підлітки; стосунки „батько-донька”; сімейна структура; якість батьківського відношення