Опорные системы координат в современной астрометрии - Федоров, П.Н.; Ахметов, В.С.; Шульга, А.В. (My University, 2010)
Коротко викладено основні принципи побудови сучасних опорних систем координат в астрометрії. Приведено характеристики основних каталогів, які реалізують систему ICRS. Виконано порівняння власних рухів каталогів UCAC3 та PPMXL з каталогом ХРМ, який є незалежною реалізацією системи ICRS в оптичному та близькому інфрачервоному діапазонах. Зроблено висновок, що за опорну систему для більшості фундаментальних і прикладних метрологічних задач необхідно використовувати каталог ХРМ, як найточніший у випадковому та систематичному відношенні.
Keywords: опорные системы координат; астрометрия; каталог UCAC3; каталог PPMXL; каталог ХРМ