Управляння розвитком персоналу на сучасному підприємстві - Буравльов, Богдан Євгенійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
В умовах інтенсивної конкуренції на ринку компанії мають активно привертати увагу та інтерес потенційних співробітників. Управління брендом та соціально-відповідальна поведінка підприємства допомагає виділитися серед інших роботодавців та створити привабливий імідж компанії як місця роботи. Мета кваліфікаційної роботи полягає у розробці теоретичних положень та практичних рекомендацій щодо вдосконалення діяльності з розвитку персоналу в умовах структурних змін. Об'єктом дослідження виступає процес управління персоналом за умов структурних змін. Предметом дослідження є комплекс теоретично-наукових та практичних положень розвитку діяльності з набору та розвитку персоналу в умовах структурних змін.
Managing personnel development in a modern enterprise
Керівник наукової роботи: Пєнська Ірина Олександрівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки та менеджменту
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; управління персоналом; personnel management; менеджмент персоналу; корпоративна стратегія управління персоналом; corporate human resources management strategy; розвиток персоналу; staff development