Фортифікаційні споруди України в період середньовіччя - Герасим, Владислав Миколайович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Дане магістерське дослідження присвячено розгляду фортифікаційних споруджень середньовічного населення України. Для початку раннього середньовіччя (V-VІІ ст.) окремі городища відомі лише на території Правобережної України. Вони представлені простими укріпленнями у вигляді ровів, валів і частоколу. З VІІІ ст. слов’яни починають будувати городища по всій території України. На відміну від попереднього часу, у них з’являються більш складні дерев’яні конструкції. Окреме місце серед городищ середньовічної України належить укріпленим поселенням салтівської культури, які мали свої особливості. Зокрема, наявність кам’яних фортець.

This diploma is devoted to the consideration of the fortifications of the Ukraine medieval population. At the beginning of the early Middle Ages (V-VII cent.), individual settlements were known only on the territory of Right Bank Ukraine. They are represented by simple fortifications in the form of ditches, ramparts and palisades. From the VIII cent. the Slavs begin to build fortifications throughout Ukraine. Unlike previous times, they have more complex wooden structures. A special place among the ancient settlements of medieval Ukraine belongs to the Saltov culture fortified settlements, which had their own characteristics, in particular, stone fortresses.
Керівник: Скирда Валерій Володимирович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історіографії, джерелознавства та археології
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::Archaeology subjects; фортифікаційні споруди; раннє середньовіччя (V-VІІ ст.); Київська Русь (Русь-Україна); городище; Повість минулих літ; Лівобережна Україна; Правобережна Україна; складні дерев’яні фортифікаційні конструкції; поселення салтівської культури; кам’яні фортеці; fortification; early Middle Ages (5th-7th centuries); Left-Bank Ukraine; Right-Bank Ukraine; wooden fortifications; medieval Ukraine; fortified settlements of the Saltiv culture; stone fortresses