Політичний акціонізм у контексті теорії соціальної дії - Бавикіна, Вікторія Миколаївна; Bavykina, V.M. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2020)
Результатом цього дослідження стала концептуалізація феномена політичного акціонізму як форми соціальної дії. Виявлено місце політичного акціонізму в контексті соціальних, художніх і перформативних практик. Проаналізовано причини виникнення політичного акціонізму в різних країнах, встановлено кореляцію між процесом розвитку політичного акціонізму та політичним устроєм суспільства: доведено, що найпотужніше акціонізм розвивається в суспільствах із квазідемократичними політичними режимами, що характеризуються тенденцією до авторитаризму у формуванні стратегій політичної влади, наявністю процесу естетизації політики у формуванні офіційної державної ідеології, узурпацією політичної влади, жорсткою регламентацією публічного простору, контролем над медіасферою, порушенням державними соціальними інститутами принципів базових демократичних свобод.
Political actionism in the context of social action theory
Keywords: Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES; емансипація; мистецтво прямої дії; онтологічна безпека; політична довіра; політичний акціонізм; публічний простір; соціологія мистецтва; соціальна структура; соціальний протест; теорія соціальної дії; теорія структурації; art of direct action; contemporary art; emancipation; ontological security; political actionism; public space; social protest; sociology of art; social structure; theory of social action; theory of structuration