Взаємозв’язок емоційного інтелекту та стилів вирішення конфліктів у чоловіків і жінок - Кучеренко, М. Р. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У кваліфікаційній роботі представлено результати дослідження психологічних особливостей емоційного інтелекту, стилів реагування у конфліктних ситуаціях і уявлень про себе у чоловіків і жінок. Розглянуто теоретичні підходи до розуміння зазначених феноменів, а також їхні відмінності за критерієм статі. У дослідженні взяли участь 60 респондентів, розподілені на чоловічу та жіночу групи. Результати емпіричного дослідження вказують на виражені гендерні відмінності: жінки виявляють більш розвинену емоційну чутливість, схильність до соціальної взаємодії та готовність до компромісів, тоді як чоловіки частіше демонструють незалежність і орієнтацію на співпрацю у конфлікті. Кореляційний аналіз виявив, що у чоловіків вищий емоційній інтелект пов'язаний з пристосуванням, а у жінок – з тенденцією до співпраці та зі зниженням суперництва. Виявлені особливості свідчать про важливість урахування гендерного чинника в дослідженні емоційної сфери та поведінкових реакцій у соціальних взаємодіях.

The qualification paper presents the results of a study of the psychological characteristics of emotional intelligence, styles of response in conflict situations and selfconcept in men and women. The theoretical approaches to understanding these phenomena, as well as their differences by gender, are considered. The study involved 60 respondents divided into male and female groups. The results of the empirical study point to pronounced gender differences: women show more developed emotional sensitivity, a tendency to social interaction and a willingness to compromise, while men are more likely to demonstrate independence and a focus on cooperation in conflict. The correlation analysis revealed that in men, higher emotional intelligence is associated with adaptation, and in women, with a tendency to cooperate and a decrease in competition. The identified features indicate the importance of taking into account the gender factor in the study of the emotional sphere and behavioral reactions in social interactions.
Керівник роботи: Гуляєва Олена Володимирівна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; емоційний інтелект; стилі вирішення конфлікту; самосприйняття; гендерні особливості; соціально-психологічні особливості; emotional intelligence; styles of conflict resolution; self-perception; gender characteristics; socio-psychological characteristics