Аналіз системи управління персоналом на підприємстві (на прикладі «ТОВ ОБІО») - Ратундалова, Марія Дмитрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Мета кваліфікаційної роботи полягає в обґрунтуванні теоретичних і практичних рекомендацій щодо аналізу системи управління персоналом та розробці заходів з її удосконалення в ТОВ «ОБІО». Завдання роботи включають: визначення поняття та особливостей управління персоналом в сучасних умовах; обгрунтування складових системи управління персоналом на підприємстві; узагальнення метрик та ключових показників ефективності системи управління персоналом; аналіз кадрової політики ТОВ «ОБІО» з метою виявлення сильних та слабких сторін в управлінні персоналом на підприємстві; проведення оцінки складових системи управління персоналом; аналіз та оцінку ефективності системи управління персоналом для визначення її впливу на показники ефективності діяльності підприємства; розробку заходів щодо удосконалення системи управління персоналом на підприємстві «ТОВ ОБІО». Об'єктом кваліфікаційної роботи є система управління персоналом на підприємстві «ТОВ ОБІО». Предметом кваліфікаційної роботи є процеси, методи та інструменти, що використовуються в системі управління персоналом для досягнення стратегічних цілей організації.
Analysis of the Personnel Management System at the Enterprise (Using the Example of "OBIO LLC")
Керівник роботи: Рекун Ганна Петрівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри управління та адміністрування, Навчально-науковий інститут «Каразінська школа бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; управління персоналом; personnel management; інноваційні технології; innovative technologies; ефективне керівництво; effective leadership