Основи методики розслідування незаконної порубки лісу - Пилипенко, О.М. (My University, 2018)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.09 – кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність. – Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Міністерство освіти і науки України. – Харків, 2018. Дисертація є комплексним дослідженням, в якому на основі положень загальної теорії криміналістики, кримінального права та процесу, інших галузей знань, узагальнення слідчої та судової практики розроблено основи методики розслідування незаконної порубки лісу. Досліджено елементний склад криміналістичної характеристики зазначених злочинів, визначено та систематизовано типові джерела інформації про незаконну порубку лісу, запропоновано орієнтовний алгоритм дій слідчого під час прийняття рішення про початок досудового розслідування незаконної порубки лісу. Сформовано модельний перелік обставин, що підлягають з’ясуванню під час розслідування злочинів зазначеної категорії. Виокремлено типові слідчі ситуації та їх різновиди на початковому етапі досудового розслідування незаконної порубки лісу. Розроблено комплекс типових тактичних операцій, що можуть бути проведені на початковому етапі розслідування цього різновиду злочинів з метою перевірки основних версій та вирішення типових тактичних завдань початкового етапу розслідування. Розглянуто особливості організації й тактики проведення огляду місця події, допиту свідків та підозрюваних. Запропоновано науково обґрунтовані рекомендації щодо підвищення ефективності їх реалізації. Визначено типовий перелік судових експертиз та напрями підвищення ефективності використання їх результатів у кримінальних провадженнях за фактами незаконної порубки лісу.
Основы методики расследования незаконной порубки леса
Fundamentals of the methodology of investigation of illegal logging
Keywords: незаконна порубка лісу; криміналістична методика; досудове розслідування; кримінальне провадження; криміналістична характеристика злочину; початковий етап розслідування; тактична операція; слідчі (розшукові) дії