Використання міжнародних екологічних стандартів у зовнішньоекономічній діяльності українських підприємств - Ніколаєва, Анжеліка Олександрівна; Nikolaieva, Anzhelika (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У кваліфікаційній роботі бакалавра розкрито сутність, класифікацію та значення міжнародних екологічних стандартів у міжнародній торгівлі; проаналізовано вимоги ключових стандартів (ISO 14001, EMAS тощо) та їх взаємозв’язок із ЗЕД; досліджено стан екологічного менеджменту та досвід впровадження стандартів на підприємстві ТОВ «НВФ «СТРОЙХІМСЕРВІС»; оцінено вплив використання екологічних стандартів на ефективність ЗЕД підприємства; досліджено поточний стан впровадження міжнародних екологічних стандартів на українських підприємства; надано загальну характеристика діяльності ТОВ «НВФ «СТРОЙХІМСЕРВИС»; обґрунтовано застосування міжнародних екологічних стандартів в практиці діяльності ТОВ «НВФ «СТРОЙХІМСЕРВІС»; запропоновано шляхи оптимізації та оцінка ефективності впровадження міжнародних екологічних стандартів у діяльності ТОВ «НВФ «СТРОЙХІМСЕРВІС».
Керівник: Болотна Оксана Володимирівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри маркетингу, менеджменту та підприємництва
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Economics; екологічні стандарти; стандартизація; міжнародні екологічні стандарти; зовнішньоекономічна діяльність; українські підприємства; конкурентоспроможність; міжнародний стандарт ISO/IES; International Organization for Standardization; екологічний менеджмент; екологічна культура; ресурсоефективні технології; цифрові рішення; управління підприємством