Факторы распределения и роста зерен в поликристаллических 3D и 2D структурах - Кириченко, В.Г.; Коваленко, О.В.; Леонов, В.Н.; Kirichenko, V.G.; Kovalenko, O.V.; Leonov, V.N. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна. V.N. Karazin Kharkiv National University, 2012)
В работе проведено исследование влияния структуры сплавов на основе железа и циркония и двумерной структуры графена на ориентационные соотношения, характеризующие распределение зерен по размерам. Методика определения размера зерен и ориентационных соотношений между препарированными проекциями зерен по данным оптической металлографии с использованием контрольного образца альфа-железа и реального шлифа стали Х18Н10Т, сплава циркония (3D–структуры) и графена (2D-структура) позволила сделать заключение о преимущественном выделении зерен, подобных многоугольникам Дирихле с суммой внутренних углов в диапазоне 2π - 4π с уменьшением суммы до (π - 2π ) для графена. In this work we study the influence of the alloys structure based on iron and zirconium, and two-dimensional structure of graphene on the orientation relations that characterize the grain size distribution. Method for determination of grain size and orientation relationships between the prepared projections of grains according to the optical metallography using a control sample of alpha-iron and steel Cr18Ni10Ti real thin section, zirconium alloy (3D-structure) and graphene (2D-structure) allowed the leads to the conclusion of a preferential allocation of grains such as polygons with Dirichlet sum of interior angles in the range 2π - 4π with a decrease in the amount up to (π - 2π) for graphene. У роботі проведено дослідження впливу структури сплавів на основі заліза і цирконію та двовимірної структури графену на орієнтаційні співвідношення, що характеризують розподіл зерен за розмірами. Методика визначення розміру зерен та орієнтаційних співвідношень між препарованими проекціями зерен за даними оптичної металографії з використанням контрольного зразка альфа-заліза і реального шліфа сталі Х18Н10Т, сплаву цирконію (3D-структури) і графена (2D-структура) дозволила зробити висновок про переважне виділення зерен, подібних багатокутникам Дирихлє з сумою внутрішніх кутів у діапазоні 2π - 4π із зменшенням суми до (π - 2π) для графену.
Distribution and growth factors of polycrystalline grains in 2D and 3D structures
Keywords: микроструктура; поликристалл; зерно; термомеханическая обработка; распределение; ориентация; microstructure; polycrystal; grain; thermomechanical treatment; distribution; orientation; мікроструктура; полікристал; зерно; термомеханічна обробка; розподіл; орієнтація