Взаємозв’язок хронічного стресу та м’язового напруження: психофізіологічні механізми формування болю в шиї та спині - Гладкова, Наталія Анатоліївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт: психофізіологічний стан людини в умовах тривалого психоемоційного навантаження Предмет дослідження: взаємозв’язок хронічного стресу та м’язового напруження як чинника формування болю в відділах шиї та спини Мета дослідження: дослідити психофізіологічні механізми формування болю в шиї та спині під впливом хронічного стресу та виявити закономірності взаємозв’язку між емоційним станом і соматичними проявами Завдання дослідження: 1. Проаналізувати наукову літературу щодо впливу хронічного стресу на соматичне здоров’я. 2.Визначити основні психофізіологічні механізми формування м’язового напруження та болю. 3.Провести емпіричне дослідження рівня стресу та інтенсивності болю в шиї та спині. 4.Встановити кореляційні зв’язки між рівнем хронічного стресу та інтенсивністю болю в шиї та спині. 5.Розробити практичні рекомендації щодо профілактики та корекції психофізіологічних проявів хронічного стресу. Практична значущість дослідження: Результати дослідження мо жуть бути використані в роботі практичних психологів, фізіотерапевтів, психосоматичних центрів та програм психоемоційної підтримки, а також для розробки програми практичних рекомендацій щодо профілактики та корекції психофізіологічних проявів хронічного стресу.

Object of the study: psychophysiological state of a person under conditions of prolonged psychoemotional stress Subject of the study: the relationship between chronic stress and muscle tension as a factor in the formation of pain in the neck and back Purpose of the study: to investigate the psychophysiological mechanisms of the formation of pain in the neck and back under the influence of chronic stress and to identify the patterns of the relationship between the emotional state and somatic manifestations The main objectives of the study: 1. To analyze the scientific literature on the impact of chronic stress on somatic health. 2. To identify the main psychophysiological mechanisms of the formation of muscle tension and pain. 3. To conduct an empirical study of the level of stress and the intensity of pain in the neck and back. 4. To establish correlations between the level of chronic stress and the intensity of neck and back pain. 5. To develop practical recommendations for the prevention and correction of psychophysiological manifestations of chronic stress. The practical significance of the study: the results of the study can be used in the work of practical psychologists, physiotherapists, psychosomatic centers and psychoemotional support programs, as well as for the development of a program of practical recommendations for the prevention and correction of psychophysiological manifestations of chronic stress.
Керівник: Баженов Олександр Володимирович, старший викладач кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; біль в спині та шиї; м’язове напруження; хронічний стрес; психофізіологічні механізми; back and neck pain; muscle tension; chronic stress; psychophysiological mechanisms