Хмарні технології в соціально-педагогічній діяльності : методичні вказівки до практичних занять для здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня денної та заочної форм здобуття освіти за спеціальністю 011 «Освітні, педагогічні науки» [Електронний ресурс] - Литвин, Ольга Василівна; Литвин, Світлана Василівна; Lytvyn, Svitlana; Lytvyn, Olha (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Методичні вказівки для проведення практичних занять з дисципліни «Хмарні технології в соціально-педагогічній діяльності» спрямовані на: формування практичних навичок використання хмарних сервісів у професійній діяльності педагога, ознайомлення з можливостями хмарних платформ у контексті роботи колегами, громадськими організаціями та освітніми установами, навчання методам цифрової взаємодії з батьками, учнями - через створення онлайн-анкет, електронних журналів, дистанційних консультацій та спільної роботи над проєктами, розвиток цифрової компетентності студентів, зокрема вміння забезпечувати інформаційну безпеку, зберігати конфіденційність даних та етично використовувати цифрові ресурси в соціально-педагогічній практиці, засвоєння моделей дистанційної підтримки та супроводу (індивідуальна й групова робота в онлайн-середовищі), що особливо важливо у випадках роботи з дітьми з особливими освітніми потребами чи в умовах кризових ситуацій, формування вміння розробляти власні цифрові освітні та інформаційні продукти, що можуть бути використані в роботі з молоддю, батьками, педагогами (віртуальні ресурси, інтерактивні посібники, презентації, блоги тощо). Видання призначене здобувачам освіти за спеціальності 011 Освітні педагогічні науки та в якості вибіркової дисципліни іншим освітнім програмам університету.

Methodological guidelines for conducting practical classes in the discipline "Cloud Technologies in Socio-Pedagogical Activities" are aimed at: forming practical skills in using cloud services in the professional activities of a teacher, familiarizing themselves with the capabilities of cloud platforms in the context of working with colleagues, public organizations and educational institutions, teaching methods of digital interaction with parents and students - through the creation of online questionnaires, electronic journals, remote consultations and joint work on projects, developing students' digital competence, in particular the ability to ensure information security, maintain data confidentiality and ethically use digital resources in socio-pedagogical practice, mastering models of remote support and guidance (individual and group work in an online environment), which is especially important in cases of working with children with special educational needs or in crisis situations, developing the ability to develop their own digital educational and information products that can be used in work with youth, parents, teachers (virtual resources, interactive manuals, presentations, blogs, etc.). The publication is intended for students of the specialty 011 Educational Pedagogical Sciences and as an elective subject for other educational programs of the university.
Cloud technologies in socio-pedagogical activities : methodological recommendations for practical classes for students of the second (master's) level of higher education (full-time and part-time forms of study) in the specialty 011 Educational, pedagogical sciences [Electronic resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати у локальному та мережному режимі. В авторській редакції
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; хмарні технології; цифрова комунікація; цифрові сервіси; віртуальні дошки; штучний інтелект; cloud technologies; digital communication; digital services; virtual boards; artificial intelligence