Географічна складова діагностичного оцінювання навчальних досягнень учнів закладів загальної середньої освіти - Чернушенко, Євген В’ячеславович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
В роботі було проаналізовано досвід використання тестових завдань учителями географії в Україні та за кордоном, вивчено сучасні вимоги до тестових завдань для діагностичного оцінювання, а на їх основі розроблено зразки завдань для підготовки до діагностичного зовнішнього оцінювання. Позитивні аспекти діагностичного зовнішнього оцінювання полягають у тому, що воно надає центральним, регіональним та місцевим органам управління освітою об’єктивну інформацію про рівень і якість навчальних досягнень учнів, що дозволяє порівнювати результати та формувати ефективні напрями освітньої політики. Застосування діагностичного тестування дозволяє: - виявити дійсний рівень загальноосвітньої підготовки школярів; - скоригувати навчальний процес на подальших етапах навчання, направивши його на подалання недоліків, виявлених під час діагностичного тестування; - одночасне проведення тестування та анкетування дає змогу виявити не тільки прогалини у знаннях, ай їх причини; - проводити порівняльний аналіз освітніх систем різних країн світу. На сьогодні діагностичне оцінювання тільки почало запроваджуватися в Україні і тому необхідно переосмислити підходити як взагалі до проведення зрізів знань учнів, так і до застосування тестових технологій у навчальному процесі. Розроблена система тестових завдань для підготовки до діагностичного зовнішнього оцінювання виявилася ефективним засобом вирішення проблеми непідготовленості учнів 4-8 класів до проведення діагностичних вимірювань їх навчальних досягнень, що підтверджено результатами педагогічного експерименту, проведеного на базі Безлюдівського юридичного ліцею імені І. Я. Підкопая Безлюдівської селищної ради Харківського району Харківської області.
Науковий керівник: Байназаров Анатолій Михайлович, кандидат географічних наук, доцент кафедри фізичної географії та картографії
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; тестування; діагностичне оцінювання; освітній моніторинг; сертифікаційне тестування; шкільний курс загальної географії