Вплив тривожності на стресостійкість студентів під час дистанційного навчання в умовах військового часу - Навалішина, Дар'я Євгенівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єктом дослідження є вплив тривожності на стресостійкість студентів під час дистанційного навчання в умовах військового часу. Предметом дослідження виступають психологічні особливості впливу тривожності на стресостійкість студентів. Метою дослідження є виявлення та вивчення психологічних особливостей впливу тривожності на стресостійкість студентів. Для досягнення поставленої мети визначено такі завдання: проаналізувати теоретико-методологічні основи досліджень особливостей впливу тривожності на стресостійкість студентів під час дистанційного навчання в умовах військового часу; провести емпіричне дослідження особливостей впливу тривожності на стресостійкість студентів під час дистанційного навчання в умовах військового часу; розробити практичні рекомендації щодо зниження рівня прояву тривожності та підвищення рівня стресостійкості студентів під час дистанційного навчання в умовах військового часу. Практична значущість дослідження полягає у можливості використання його результатів для покращення стресостійкості студентів в умовах дистанційного навчання під час воєнного стану. Отримані дані можуть бути застосовані для розробки програм психологічної підтримки, особливо для тих студентів, які продемонстрували нижчий рівень стресостійкості або вищий рівень тривожності.

Object of the research: The influence of anxiety on the stress resistance of students during distance learning under wartime conditions. Subject of the research: Psychological features of the influence of anxiety on students’ stress resistance. The purpose of the research is to identify and investigate the psychological features of the influence of anxiety on the stress resistance of students. The main objectives of the research are: to analyze the theoretical and methodological foundations of studies on the influence of anxiety on the stress resistance of students during distance learning under wartime conditions; to conduct an empirical study of the influence of anxiety on the stress resistance of students during distance learning under wartime conditions; and to develop practical recommendations and a program aimed at reducing anxiety levels and increasing students’ stress resistance during distance learning in wartime conditions. The practical significance of the study lies in the possibility of applying its results to improve the stress resistance of students engaged in distance learning during martial law. The obtained data can be used to develop psychological support programs, especially for those students who demonstrate lower levels of stress resistance or higher levels of anxiety.
Керівник: Шайхлісламов Земфір Рафікович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; студенти; дистанційне навчання; тривожність; стресостійкість; стрес; students; distance learning; anxiety; stress tolerance; stress