Особливості уніфікації китайської мови та спрощення ієрогліфів у ХХ столітті - Стасилович , Єлизавета Сергіївна; Stasylovych , Elizaveta Serhiivna (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2024)
На початку XX століття виникла ідея уніфікації мови як спосіб об’єднання регіонів, що розмовляють різними діалектами, для створення єдиного культурного і мовного простору. Введено мовний стандарт “путунхуа” як офіційної мови Китаю, що сприяло не тільки формуванню національної ідентичності, але й зміцненню Китаю як єдиної держави на міжнародній арені. В роботі також було проведено порівняння традиційних і спрощених ієрогліфів у сферах освіти, ЗМІ, бізнесу та міжнародних відносин на рівні слів та речень. Дослідження китайського досвіду уніфікації мови, беззаперечно, є актуальним для українських мовознавців і соціологів, особливо в умовах війни та активних процесів українізації. В Україні мовне питання потребує стабільної підтримки та розвитку, тому досвід Китаю може слугувати прикладом для подальшого впровадження української мови у сферу освіти, медіа та державного управління та особливо у щоденний вжиток населення.

At the beginning of the 20th century, the idea of ​​language unification arose as a way to unite regions speaking different dialects to create a single cultural and linguistic space. The language standard “Putonghua” was introduced as the official language of China, which contributed not only to the formation of national identity, but also to the strengthening of China as a single state in the international arena. The work also compared traditional and simplified hieroglyphs in the fields of education, media, business and international relations at the level of words and sentences. The study of the Chinese experience of language unification is undoubtedly relevant for Ukrainian linguists and sociologists, especially in the context of war and active processes of Ukrainization. In Ukraine the language issue requires stable support and development, therefore China’s experience can serve as an example for the further introduction of the Ukrainian language into the field of education, media and public administration, and especially into the daily use of the population.
The Features of the Unification of the Chinese Language and the Simplification of Characters in the 20th Century
Керівник : Хотченко Ірина Анатоліївна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри східних мов та міжкультурної комунікації
Keywords: HUMANITIES and RELIGION; китайська мова; спрощення; спрощення ієрогліфів; уніфікація; Chinese language; simplification; simplification of characters; unification