Діджиталізація та цифрова трансформація в банківській діяльності - Коломієць, Юлія Юріївна; Кочорба, Валерія Юріївна; Kolomiiets, Yuliya Yu.; Kochorba, Valeriia Yu. (Vienna : MDPC Publishing, 2023)
Метою даного дослідження є аналіз впливу процесів діджиталізації на банківську галузь, зосереджуючись на формуванні нових цифрових бізнес-моделей та їх впливі на користувацький досвід та операційні процеси банків. Основними перевагами цифрового банкінгу є: для клієнта - це новий, поліпшений користувацький досвід; для банку - це дієва й ефективна операційна модель. Новий користувацький досвід клієнта передбачає: надання йому нових можливостей для взаємодії з банком цифровими каналами зв'язку; величезний вибір персоналізованих продуктів і послуг за прийнятними цінами; прозоре ціноутворення і можливість порівняльного аналізу з банками конкурентами; оперативну обробку запитів і безпеку проведення банківських операцій; миттєве обслуговування на високому якісному рівні. Ефективна операційна модель банку включає: інтегровану ІТ-інфраструктуру; спрощені структури каналів взаємодії з клієнтами; стандартизовані процеси управління; можливості отримання нових доходів тощо. Перехід до цифрового банкінгу супроводжується глибинними і масштабними перетвореннями основ самого банку і всієї його діяльності. Це і є цифрова трансформація, під якою розуміють тотальне перетворення економічної та організаційної діяльності банку, його процесів, компетенцій, моделей на основі найповнішого використання можливостей інноваційних цифрових технологій з метою надання клієнтам банку поліпшеного користувацького досвіду та задоволення їхніх індивідуальних потреб. Матеріали та методи. Дослідження базується на аналізі використання цифрових технологій у банківському секторі, враховуючи нові можливості для створення інтегрованої ІТ-інфраструктури та спрощення взаємодії з клієнтами. Ключовим фактором в епоху цифрових технологій є швидкість ухвалення рішення. "Цифрові" компанії діють оперативно і рішуче. І, оскільки напрямок розвитку сучасної банківської галузі задають технологічні компанії, то традиційні банки в процесі цифрової трансформації повинні прийняти і впровадити у свою організаційну культуру підходи і методи, які зазвичай використовують компанії-розробники програмного забезпечення - це деякі аспекти "гнучкої методології", scrum-метод, бета-тестування, дизайн-мислення, DevOps-підхід та ін. Ці принципи роботи дадуть змогу банкам стати гнучкішими та швидко реагувати на будь-які зміни зовнішнього середовища, "запустити двигун" інноваційних процесів банку як щодо продуктів і послуг, так і його внутрішніх процесів, та суттєво скоротити час виведення нових продуктів на ринок. Використання цифрових платформ на основі інноваційних цифр.

The purpose of this study is to analyze the impact of digitalization processes on the banking industry, focusing on the formation of new digital business models and their impact on the user experience and operational processes of banks. The main advantages of digital banking are: for the client - a new, improved user experience; for the bank - an effective and efficient operating model. The new user experience of the client involves: providing him with new opportunities for interacting with the bank via digital communication channels; a huge selection of personalized products and services at reasonable prices; transparent pricing and the possibility of comparative analysis with competing banks; prompt processing of requests and security of banking transactions; instant service at a high quality level. An effective bank operating model includes: integrated IT infrastructure; simplified structures of customer interaction channels; standardized management processes; opportunities for generating new income, etc. The transition to digital banking is accompanied by deep and large-scale transformations of the foundations of the bank itself and all its activities. This is digital transformation, which is understood as a total transformation of the economic and organizational activities of the bank, its processes, competencies, and models based on the fullest use of the capabilities of innovative digital technologies in order to provide bank customers with an improved user experience and meet their individual needs. Materials and methods. The study is based on an analysis of the use of digital technologies in the banking sector, taking into account new opportunities for creating an integrated IT infrastructure and simplifying interaction with customers. A key factor in the era of digital technologies is the speed of decision-making. "Digital" companies act promptly and decisively. And, since the direction of development of the modern banking industry is set by technology companies, traditional banks in the process of digital transformation must adopt and implement into their organizational culture the approaches and methods that are usually used by software development companies - these are some aspects of the "agile methodology", scrum method, beta testing, design thinking, DevOps approach, etc. These principles of work will allow banks to become more flexible and quickly respond to any changes in the external environment, "start the engine" of the bank's innovation processes both in terms of products and services and its internal processes, and significantly reduce the time to market for new products. Using digital platforms based on innovative numbers.
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; SOCIAL SCIENCES::Statistics, computer and systems science::Informatics, computer and systems science; діджиталізація; цифрова трансформація; фінтех; штучний інтелект; онлайн-банкінг; мобільні додатки; кібербезпека; автоматизація процесів; регтех; клієнтський досвід; клієнтський досвід; хмарні технології; аналітика даних; digitalization; digital transformation; fintech; artificial intelligence; Big Data; blockchain; online banking; mobile applications; cybersecurity; process automation; open banking; regtech; customer experience; cloud technologies; data analytics